Kiflice

Kiflice

Sastojci za 8 osobe:

  • 1 kašika mleka
  • 1 kom žumanca
  • 250 g margarina
  • malo susama

Fil:

  • 1 kom jaja
  • 400 g sira
  • testo
  • 1 kg mekog brašna
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kom jaja
  • 40 g kvasac
  • 150 ml ulja
  • 2 kašičice soli
  • 500 ml mleka

Priprema:
Važno je da je kvasac svež. Sa suvim kvasacem je uvek lutrija. Kupite kocku svežeg pekarskog kvasca tog dana kada želite da pravite kiflice. Svežina kvasca je polovina uspeha. Druga polovina je margarin.

Oko ovih kiflica se pre pečenja rasporede kockice margarina, svuda izmedju. Tokom pečenja taj margarin se istopi i testo polako upija tu masnoću, koja im daje poseban šarm i mekoću.

Puter nije dobar u ovu svrhu, jer ne trpi visoke temperature i pregoreće, a i testo ga ne upija dovoljno dobro. Kiflice koje su se pekle sa puterom bile su osetno suvlje, krtije, masnije spolja, a sve zato što testo slabije upija puter. Margarin, medjutim, upija savršeno. Kiflice se mogu puniti sirom, sirom i šunkom, mesom, a i ne moraju se puniti ničim. Savršene su i takve, uz šolju jogurta, ili čašu piva. 


Postupak:
Sir izgnječiti viljuškom pa dodati jedno jaje. Fil ne sme da bude redak. Posoliti ga, ako je sir neslan. U šolji razmutiti svež kvasac sa malo mlakog mleka, dodati šećer i jednu kašiku brašna, razmutiti da nema grudvica. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira i da napuni šolju. Brašno prosejati, dodati so. Dodati nadošli kvasac, dva jaja, ulje i mleko pa umesiti glatko testo (može se mesiti samo varjačom).

Sud pokriti namašćenom plastičnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči. Napomena: Ispočetka može delovati premeko i lepljivo, ali posle par minuta mešenja testo postaje kompaktnije i počinje da se odvaja od vangle. Premesiti testo pa podeliti na dva jednaka dela, pa svaki deo na pet loptica. Iz pet loptica će se dobiti 40 kiflica, što tačno staje na jedan standardni pleh od rerne, ova mera je za dva pleha. Loptice testa rukama malo rastanjiti na radnoj površiti posutoj brašnom, pa oklagijom razvući na debljinu od par milimetara. Krug raseći na 8 trouglova.

Trougao razvući rukom da bude što duži, kiflica je lepša ako se umota više puta a i čvršća je. Na širi deo trougla staviti kašičicu fila, pa preklopiti ćoškovima te strane trougla i pritisnuti ivice, kako fil ne bi cureo.Umotati kiflicu pa vrhove saviti ka unutra. Redjati ih u 5 kolona (po užoj strani pleha), pa po 8 kiflica u redu. Žumance razmutiti sa kašikom mleka pa četkicom premazati kiflice. Posuti susamom. Izmedju kiflica rasporediti margarin isečen na komadiće (125 g margarina po plehu) pa peći na 180-200°C oko 20 minuta. 


Prijatno! 

Kontakt

Karađorđev put 42, Subotica

Besplatna dostava u Subotici!

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".