Ajvar rolat

    Kora: 5 žumanaca,5 kašika brašna,1 prašak za pecivo,malo soli, 1 kisela pavlaka,4 pune kašike ajvara i na kraju umućen sneg od 5 belanaca. Sve sjediniti i staviti da se peče u podmazan i brašnom posut pleh. Kada je kora pečena izvaditi je i uviti sa kuh. krpom u rolat.Prohladeno filovati.

    Fil: 1 kisela pavlaka,400 gr. sira feta ili sremskog,sitno seckan beli luk jedno 2-3 čena( može i više ko voli). Koru filovati sa filom i ponovo uviti u rolat. Možete iseći u 3 kore i filovati svaku kao tortu. Takvu seći na komad.

Salata od pasulja i tunjevine

2 konzerve tunjevine u komadima, 4 manja kisela krastavca, 300 g crvenog kuvanog pasulja, 1-2 čena iseckanog belog luka, pola glavice crnog luka, 4 kašike maslinovog ulja, so, malo bibera, peršunov list.
Tunjevinu ocediti od ulja. Krastavčiće, crni i bel luk kao i peršunov list iseckati i pomešati sa svim sastojcima. Ko voli može malo zaljutiti ili dodati limunovog soka.

Rolat od kestena

Potrebno je:

500 gr.kestena, 2-3 kašike ruma, 100 gr. putera, 150 gr. kristal šećera u koji dodati 2-3 kašike vode da provri i da se šećer rastopi.
150 gr. mlevenih oraha dodati šećeru, pomesati sa ostalim sastojcima.


Ffilovati bananama ili drugim nadevima.
Preliv: 50 gr.putera, 50 gr. čokolade, 2 kašičice kakaoa i 2-3 kašičice ulja.

Recepti

Recept šefa kuhinje

Brza gibanica


Potrebno je : 500 g kora za gibanicu,300 g sira,2 šoljice ulja,2 jajeta,1 čaša kisele pavlake,malo soli ako sir nije slan .
Priprema: Umutiti jaja sa malo kisele vode, zatim dodati ulje i izdrobljen sir i masu dobro izmešati, zatim dodati kiselu pavlaku. Ponovo masu izmešati. Tepsiju namazati i ređati kore. Prvo staviti jednu koru na dno tepsije, zatim zgužvati dve kore i umočiti ih u nadev, pa ih razvući po tepsiji, ponovo staviti jednu koru, pa ponovo dve zgužvane kore i tako dok se sav materijal ne utroši, vodeći računa da jedna kora bude poslednja. Poslednju koru premazati uljem. Gibanicu peći na umerenoj temperaturi. Gibanica pripremana na ovaj način mora biti šupljikava. Služi se dok je topla.

Kiflice


Sastojci za 8 osobe: 1 kašika mleka,1 kom žumanca,250 g margarina, malo susama
Fil: 1 kom jaja, 400 g sira, Testo, 1 kg mekog brašna, 2 kašičice šećera, 2 kom jaja, 40 g kvasac, 150 ml ulja, 2 kašičice soli, 500 ml mleka
Važno je da je kvasac svež. Sa suvim kvasacem je uvek lutrija. Kupite kocku svežeg pekarskog kvasca tog dana kada želite da pravite kiflice. Svežina kvasca je polovina uspeha. Druga polovina je margarin. Oko ovih kiflica se pre pečenja rasporede kockice margarina, svuda izmedju. Tokom pečenja taj margarin se istopi i testo polako upija tu masnoću, koja im daje poseban šarm i mekoću. Puter nije dobar u ovu svrhu, jer ne trpi visoke temperature i pregoreće, a i testo ga ne upija dovoljno dobro. Kiflice koje su se pekle sa puterom bile su osetno suvlje, krtije, masnije spolja, a sve zato što testo slabije upija puter. Margarin, medjutim, upija savršeno. Kiflice se mogu puniti sirom, sirom i šunkom, mesom, a i ne moraju se puniti ničim. Savršene su i takve, uz šolju jogurta, ili čašu piva.
Postupak
Sir izgnječiti viljuškom pa dodati jedno jaje. Fil ne sme da bude redak. Posoliti ga, ako je sir neslan. U šolji razmutiti svež kvasac sa malo mlakog mleka, dodati šećer i jednu kašiku brašna, razmutiti da nema grudvica. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira i da napuni šolju. Brašno prosejati, dodati so. Dodati nadošli kvasac, dva jaja, ulje i mleko pa umesiti glatko testo (može se mesiti samo varjačom). Sud pokriti namašćenom plastičnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči. Napomena: Ispočetka može delovati premeko i lepljivo, ali posle par minuta mešenja testo postaje kompaktnije i počinje da se odvaja od vangle. Premesiti testo pa podeliti na dva jednaka dela, pa svaki deo na pet loptica. Iz pet loptica će se dobiti 40 kiflica, što tačno staje na jedan standardni pleh od rerne, ova mera je za dva pleha. Loptice testa rukama malo rastanjiti na radnoj površiti posutoj brašnom, pa oklagijom razvući na debljinu od par milimetara. Krug raseći na 8 trouglova.
Trougao razvući rukom da bude što duži, kiflica je lepša ako se umota više puta a i čvršća je. Na širi deo trougla staviti kašičicu fila, pa preklopiti ćoškovima te strane trougla i pritisnuti ivice, kako fil ne bi cureo.Umotati kiflicu pa vrhove saviti ka unutra. Redjati ih u 5 kolona (po užoj strani pleha), pa po 8 kiflica u redu. Žumance razmutiti sa kašikom mleka pa četkicom premazati kiflice. Posuti susamom. Izmedju kiflica rasporediti margarin isečen na komadiće (125 g margarina po plehu) pa peći na 180-200°C oko 20 minuta.
Prijatno!

Leskovačka salata


Sastojci za 4 osobe: 1 kašičice vegete, 2 kašika sirćeta, 2 čena belog luka, malo soli, 1dl vode, 4 kašika suncokretovog ulja, 1 kg paprike
Priprema: Ispecite paprike sa svake strane na velikoj ringli, a možete koristiti i električni roštilj.Oljuštite i očistite paprike. Možete odstraniti i semenke i peteljke, ali je naš savet da to ne činite kako bi svi sokovi ostali u paprici. (Pre nego što počnete da čistite paprike, uvijte ih u plastičnu foliju i ostavite ih na toplom mestu neko vreme. Na ovaj način ćete lakše oljuštiti paprike.)
Priprema preliva
Sipajte ulje u malu činiju i dodajte zgnječeni beli luk. Dodajte so i vegetu. Sipajte još vode i sirćeta i stavite preliv na vruću ringlu. Sve što je još potrebno da uradite je da prelijete paprike, servirate ih i uživate u njihovom ukusu.
Prijatno!

Goveđi gulaš


Ovaj recept smo spremili za sve one koji žele da upotpune svoje znanje o pripremi gulaša, kao i za one koji se do sada nisu usuđivali da krenu u avanturu spremanja ovog pomalo komplikovanog, ali ipak jako ukusnog i poznatog jela.
Sastojci za 4 osobe:
600 g goveđeg mesa
6 kašika suncokretovog ulja
2 kom lovorovog lista
250 ml soka od paradajza
1 kašičice bosiljka
2 kašika vegete
po ukusu soli
1 kašičice peršuna
600 g crnog luka
2 kašičice mlevene crvene paprike
malo bibera.

Dinstanje luka

Oljuštite crni luk i sitno ga iseckajte. Na prethodno zagrejanom ulju pržite luk dok ne dobije tamno žutu boju. Pošto je luk dobro propržen, dolijte vodu i ostavite da se dinsta oko 20-ak minuta. U međuvremenu, isecite meso na kocke.

Kuvanje gulaša

Kada je luk prodinstan, dodajte 2 kašičice crvene paprike, nekoliko listova lovora i govedinu. Dolijte vodu, promešajte, dodajte peršun i ostavite da se krčka. Ukoliko je potrebno, s vremena na vreme, dolivajte vodu.

Završni deo

Petnaestak minuta pre nego što je paprikaš završen, dodajte vegetu i paradajz sok, pa posolite i pobiberite po ukusu. (Što se duže kuva, gulaš je lepši. Ne zaboravite da gulaš sa vremena na vreme promešate)Na samom kraju, dodajte kašičicu bosiljka i kuvajte još 2-3 min.

Posluženje

Gulaš poslužite sa makaronama ili krompir pireom.
Prijatno!

Pošaljite Vaš omiljeni recept!

Info linija: +381 24 555 889

trg. Cara Jovana Nenada 9 Subotica
Powered by Stepmarketing.D.o.o.

Pratite nas